• 87 423 23 66
  • sp2pisz@wp.pl
  • Polska, Pisz, ul. Lipowa 15

świetlica – kształcenie na odległość

Zdalne życie w dobrej formie

Zabawy w domu

Podłoga to lawa
Znacie taką zabawę? Dzieci często bawią się w ten sposób przemieszczając się po domu tak, aby nie dotknąć podłogi. Czasami jest to naprawdę skomplikowane!

Modelka na wybiegu
Pamiętacie lekcje wf-u, na których nosiło się woreczek z grochem na głowie? To też dobry pomysł na zabawę! Zamiast woreczka można nosić np. książki. I po każdym przejściu dokładać kolejną. Ciekawa ile uda Wam się unieść?

Zabawa w chowanego
Klasyka zawsze jest dobra, nie zależnie od wieku. Z tej zabawy chyba nigdy się nie wyrasta.

Poszukiwanie skarbu
Możecie schować kilka przedmiotów, ale możecie też poprosić o to rodzica lub rodzeństwo, żeby to ono je ukryło, a potem narysowało mapę, która doprowadzi Cię do skarbu.

Ciepło-zimno
Zamiast mapy, możecie się bawić we wszystkim znane „ciepło-zimno”

Co zmieniło się w pokoju
Poproś rodzica lub rodzeństwo żeby przestawiło lub schowało jakąś rzecz w twoim pokoju. Twoim zadaniem jest odgadnięcie czego brakuje lub co zmieniło się w pokoju. Dobra zabawa na spostrzegawczość.

Znajdź kolory
Zadanie polega na poszukiwaniu w pomieszczeniu przedmiotów w odpowiednim kolorze. Ciekawe komu uda się dostrzec najwięcej!

Wylosuj zadanie
Napiszcie kilka prostych czasowników lub ciekawych zadań np. „poruszaj się jak pingwin”, „skacz jak żaba”. Włóżcie je do słoika i losujcie zadania dla każdego członka rodziny.

UDANEJ ZABAWY 

ZDROWE DESERY

Dziś zaproponuje wam pyszne batoniki, które wykonacie sami w domu są zdrowe i pyszne, jako wartościowa przekąska lub zamiast słodyczy na deser!
Batoniki orzechowe
Smaczny deser bez pieczenia.
Składniki:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki pestek słonecznika
1 szklanka rodzynek
1 łyżka wody
zmielone migdały do obtoczenia
Wykonanie:
Orzechy włoskie i pestki słonecznika zmielić w robocie kuchennym.
Do drobno zmielonych orzechów dodać rodzynki i zmielić.
Gdy całość będzie dokładnie rozdrobniona, przełożyć do miski i dodać 1 łyżkę wody. Dokładnie wymieszać.
Uformować batoniki i obtoczyć w zmielonych migdałach.
*wychodzi około 12 batoników, 1 batonik to około 136 kalorii

Składniki:
1 szklanka daktylki bez pestek (miękkich)
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego
1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w melakserze/rozdrabniaczu/thermomixie i rozdrobnić na pastę z małymi cząstkami składników.

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrały bardziej stałej konsystencji i się nie kruszyły.

PSZCZOŁY – TAKIE MAŁE TAKIE WAŻNE.

Zabawy po lekcjach

Witam serdecznie wszystkich uczniów: młodszych i starszych, bardziej przeciążonych nauką i tych mniej…
Może przekonam Was do tego, byście choć na chwilkę zapomnieli o e-lekcjach i zrobili coś fajnego dla siebie, rodzeństwa czy też rodziców.
Liczę na wasze zaangażowanie i życzę kreatywnej zabawy! Pozdrawiam – p. Gosia Jurkowska 🙂

Zapraszam wszystkich na wirtualny spacer do Lasu Ochronnego „Szast”. Miłego oglądania 🙂

Fasolkowy ogródek

Kilka tygodni temu uczniowie z klasy 1a z panią Gosią Biedrzycką na lekcji przyrody bawili w małych ogrodników. Posadzone wtedy fasolki rosną do dzisiejszego dnia! Wielka szkoda, że uczniowie nie mogą samodzielnie obserwować i pielęgnować swoich fasolek! Zobaczcie jak wyglądał i jak wygląda teraz nasz fasolkowy ogródek!

Zamiast karty pracy – wykonajcie proszę to krótkie zadanie:

zadanie dla Was 🙂

Czy znasz wszystkie oznaki wiosny? Sprawdź się 😉

Sprawdź – TU

Skip to content